Windows 10’da Network ve Audio Servisi Problemi ve Geçici Çözümü

Bugün size uzun zamandır çözmeye çalıştığım fakat hala daha tam olarak çözümünü bulamadığım bir sorundan ve bu sorunun günü kurtaracak geçici çözümünden bahsedeceğim. Öncelikle hakkını vermek lazım Windows 10 gerçekten tasarım ve performans olarak diğer versiyonlardan baya bir farklı olmuş. Windows 7 ‘den sonra Windows 10’a geçmek elimizdeki donanımı iyi olan makineyi çok daha efektif kullanmamızı sağladı.

Network Simgesine Tıkladığınızda Wifil'arListelenmiyor
Network Simgesine Tıkladığınızda Wifi’lar Listelenmiyor

Gel gelelim can sıkıcı probleme. Problem belkide çok az kişinin yaşadığı bir sorun olabilir ama başınıza gelirse gerçekten çok can sıkıcı oluyor. Bazı Windows 10 makinelerde, makine açıldıktan bir süre sonra Wifi simgesi kayboluyor ve WiFi’a bağlanmaya çalıştığınızda herhangi bir liste çıkmıyor. Bunun yanı sıra aynı durum ses içinde mevcut. Sağ alt taraftaki ses işaretinin üzerinde bir çarpı işareti beliriyor ve bilgisayarınızdan herhangi bir ses çıkmıyor.

Bu sorunu daha çok Windows 7’den veya 8.1’den geçerken Kişisel dosyaları ve uygulamaları koru (Keep personal files and apps) seçeneğiyle kurulum yapanlar veya benim gibi Windows 10’a uyumlu olmamasına rağmen 3rd Party VPN programları yükleyenler yaşıyor.

Sorunun çözümüyle ilgili, bu yazıyı yazdığım dakikaya kadar Microsofttan herhangi bir update yada duyuru gelmedi. O yüzden bende sorun başınıza geldiğinde en azından geçici olarak ne yapabilirsiniz onu anlatıcam. Öncelikle sorun 2 tane servisin kendi kendine durmasından kaynaklanıyor.

Servisler Menüsü Görev Yöneticisi
Servisler Tabi (Görev Yöneticisi)

Bunlar,

  • Windows Connection Manager (Wcmsvc)
  • Windows Audio (Audiosrv)

Bu servisleri tekrardan çalıştırmanın en basit yolu ise, CTRL + Shift + ESC tuşlarına aynı anda basarak Task Managerı (Görev Yöneticisi) açıyoruz. Ardından Services (Servisler) tabine geliyoruz. Buradan listeden yukarıda yazdığım servisleri bularak Sağ tıklıyoruz ve Çalıştır (Start) tuşuna basıyoruz. Bu şekilde hem Network sorunumuz hem de Audio sorunumuz geçici olarak giderilmiş oluyor. Sorun yeniden oluşursa (ki oluşuyor) yine bu işlemi tekrarlayarak sorunu çözebilirsiniz.

İleride sorunun kalıcı çözümüyle ilgili bir duyuru veya update çıkarsa, bunu da ayrıca duyuracağım.

Teşekkürler,

Şimal Yüksel