Ordu – Giresun Havalimanı İzlenimlerim

Merhabalar sitemin ilk yazısının, memleketimin çok uzun zamandır hayali olan havalimanıyla olmasını istedim. Bu yazıda inceleme fırsatı bulabildiğim havalimanımızı sizlere anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle “Yiğidi öldür, hakkını ver” demek istiyorum. Babalarımız dedelerimiz iyi bilirler eski vali Mustafa Malay zamanından beri konuşulan hatta bir dönem paralar toplanan ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir projeydi bu. Yıllar önce Facebook kullandığım dönemde bu havalimanının yapılması için kamuoyu oluşturmak adına çeşitli gruplar olduğunuda hatırlıyorum. Bir şekilde araya devlet büyüklerimizin girmesiyle bu proje hayata geçirildi ve eksikleriyle seçim öncesi propaganda malzemesi olarak da açıldı. Eksikleri şunları bunları tabiki olacaktır. Biliyorsunuz siyasi iktidarın her seçim dönemi öncesi teknik ekipleri sıkıştırmasıyla ortaya çıkan ve daha sonrasında eksikleri giderilebilen (Marmaray vs.) işlerden biri bu iş.Gelelim eksiklere ve dedikodulara…

Uçaktan Yason Burnu - Foto: Hazar Sağra
Uçaktan Yason Burnu – Foto: Hazar Sağra
Bir çoğumuzun twitter’dan facebook’dan gördüğü bir tuvalet fotoğrafı var. Hani şu klozetler falan takılı ama kabinler daha takılmamış. Böyle bir şey yok arkadaşlar varsa bile artık giderilmiş denebilir. Şahsi kanatimi söyleyeyim Türkiye’de bir çok havalimanı ve havaalanı gördüm. Samsun, Trabzon, Kayseri, Hatay, K.Maraş, İzmir (İstanbul ve  Ankara’yı dahil etmiyorum ) ama gördüklerimin içerisinde gerçekten tasarım olarak en ilgi çekeni kesinlikle Ordu – Giresun Havalimanı olmuş diyebilirim. Havalimanına ilk girdiğinizde kendinizi Avrupa’da ya da Amerika’da orta ve büyük ölçekli şehirler sınıfında bir şehrin havalimanında hissedebilirsiniz.

Bekleme salonunda
Bekleme salonunda

Şuan için eksik kalan noktaları yazarsak sanırım en büyük eksik Online Check-in yapılamıyor olması. Bu yüzden eğer valiziniz yoksa bile havalimanına geç gitme lüksünüz ortadan kalkıyor. Yakın bir zamanda bu sorunun çözülebileceğini düşünüyorum. Havalimanının bir çok yerinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Bunun yanı sıra VOR ve ILS sistemi henüz kurulmuş değil. VOR sistemi Ordu Valisinin açıklamasına göre 10 gün içerisinde kurulacakmış. Ama ILS sistemi için duyduğuma göre 1 senelik bir zamandan bahsediliyor. Teknik konularda bazı forumlardan ve haber yorumlarından okuduğum kadarıyla bu iki sistemin çalışıp çalışamayacağı da muamma. Belli sistemlerin daha kurulmamış olmasından dolayı zannediyorum diğer havayolu şirketleri uçuş programına daha dahil etmediler havalimanını. Zaten biliyorsunuz şuanda Ankara ve İstanbul Sabiha Gökçen kalkışlı Anadolujet seferleri ve İstanbul Atatürk kalkışlı THY seferleri mevcut onlarda gündüz saatlerinde. Zamanla bu seferlerin artıp diğer firmalarında geleceğini düşünüyorum. Çünkü şuan talep çok fazla. Bizim uçtuğumuz uçak tam doluydu.

Uçağa binmeden önce
Uçağa binmeden önce

Bunun yanı sıra diğer havalimanlarından farklı olarak pistin zemini ‘stone mastic asfalt’ denen özel bir asfalttan oluşuyor. Diğer havalimanlarındaki gibi beton zemin yapılmamış. Bunun kalkışta hissettiğimiz en iyi avantajı, beton bloklar arasında oluşan boşluk olmadığı için uçak hızlandığında herhangi bir zıplama yapmıyor olması. Ama ömrü ne kadar olur bakım maaliyeti ne kadardır bunu bilemiyorum illaki artıları eksileri vardır benim gördüğüm en büyük artısı bu. Havalimanının işletmesi TAV gruba ait. Zaten bildiğiniz gibi Türkiye’de bir çok havalimanında hizmet veren bu grup tecrübesiyle bir çok şeyi çekip çeviriyor orada.

Bu yolculuk benim için ilk defa Ordu ‘dan uçuyor olmamın yanı sıra,  Ankara – Samsun arası da ilk defa uçtuğumuz kardeşim Hazar Sağra’yla beraber denk gelmesiyle ayrı bir öneme sahip oldu. Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi ikimiz içinde gerçekten güzel bir hatıra oldu bu yolculuk.

Uçaktan Yason Burnu
Uçaktan Yason Burnu – Foto: Hazar SAĞRA Büyütmek İçin Tıklayınız
Kısaca toparlamak gerekirse Ordu ve Giresun için gerçekten çok önemli bir gelişme. Bu tarihten sonra iki ilin kaderinin çok değişeceğine inanıyorum. Umarım zamanla seferler artar ve en azından bir akşam bir de sabah olmak üzere sefer konulabilirse benim gibi yazın haftasonunu Ordu’da veya Giresun’da geçirmek isteyen çalışanlar için büyük bir nimet olur. Kimse tutamaz beni Ankara’da =)

Not: Bu arada manzara inanılmaz güzeldi şansımıza çok bulut yoktu ve Hazar Yason Burnunun fotoğrafını çekti. Ordu’yu havadan izlemek gerçekten güzel bir deneyimdi =)

Saygılarımla…

Şimal YÜKSEL